POZOR! Showroom Brno je přestěhován na novou adresu Purkyňova 3049/35f, 612 00 Brno-Královo Pole.

Kategorie
 
 
 
 
 

Ozvučení obývacího pokoje, bytu či domu

Napsal Michaela Balážová
25. 10. 2022

Ozvučenie obývačky

Ozvučení obývacího pokoje, bytu či domu

Plánujete ozvučení obývacího pokoje? Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku a pocitu ze skvělého zvuku, je důležité si tento krok správně načasovat. Ať už jde o skloubení systému s tvarem a vybavením vašeho pokoje, správný výběr reprosoustav nebo volbu připojení, ani při této záležitosti nechybí i Smart řešení.

Ozvučení obývacího pokoje

Patříte mezi fanoušky poslechu hudby a podcastů nebo sledování filmů či seriálů? V každém případě určitě budete potřebovat kvalitní ozvučení obývacího pokoje. Prvním krokem je nastavení rozpočtu. Nebojte se, v dnešní době lze zrealizovat ozvučení domácnosti i za dostupné ceny. Dalším důležitým faktorem je tvar a půdorys obývacího pokoje. Ideální je čtvercový pokoj s co nejméně překážkami mezi vámi a reproduktory. Pokud tyto podmínky nesplňujete, nemusíte zoufat. Většina zvukových systémů je dostatečně flexibilní a disponuje celou řadou vhodných nastavení pro vyřešení celé řady podobných problémů.

Už na začátku plánování se zaměřte na přední pravé a levé reprosoustavy. Ty by měly být od sebe dostatečně daleko, abyste dosáhli dokonalého 3D zážitku s těmi správnými zvuky přicházejícími z obou směrů. U asymetrické místnosti se před nákupem systému ujistěte, zda vám poskytnou správné možnosti nastavení a úpravy hlasitosti, které tuto překážku zvládnou. Svou důležitost má také centrální kanál. Centrální reprosoustavu umístěte správně, vždyť má velký vliv na optimalizaci celého zvukového systému. To oceníte zejména při sledování filmů a jiných televizních pořadů, protože zodpovídá za velkou část jejich dialogů. Pokud tedy plánujete domácí kino a nejen poslech hudby, tady si dejte opravdu pozor. Ostatní reprosoustavy by měly doplňovat ty hlavní přední. Proto je umístěte také do stran a otočte směrem dovnitř. Subwofer „má rád“ rohy místností, čímž mu pomůžete při přenášení basů. V tomto směru ale jde o individuální záležitost, pokud tedy nemá váš zvukový systém sloužit primárně k hudebním zážitkům.

Další problematikou, kterou je třeba předem vyřešit, je volba mezi receiverem a zesilovačem. Zesilovač je zařízení, které přemění nízkonapěťové signály ze zdrojového zařízení na signál s dostatečným zesílením, který je vhodný pro reprosoustavy. Receiver disponuje také rádiovou částí. U zesilovače pro domácí kino s rádiovým vstupem jde o AV přijímač. A kdy vám tedy nebude stačit zesilovač? Jde zejména o případy, kdy uživatel častěji poslouchá rádio. Zvuk bude vynikající i bez připojování jiných zařízení, což vám ušetří místo v obývacím pokoji. U zesilovače dosáhnete ideálního výkonu, pokud se soustředí na jeden úkol.

Jak vybrat ty správné reprosoustavy

 

Výber a montáž reproduktorov pre ozvučenie domácnosti

Mnozí lidé prostě sáhnou po co nejdražší volbě. To ovšem nemusí přinést dostatečný zvukový zážitek. Ozvučení domácnosti, zejména obývacích pokojů může být dokonalé i při levnějších variantách. Jaký typ reprosoustav vám nejlépe poslouží? Obecně můžeme napsat, že větší reproduktory mají tendenci poskytnout lepší dynamiku, více basů a hlavně vyšší hlasitost. Všechno je však relativní.

Regálové reprosoustavy jsou zde pro vás, pokud disponujete omezeným rozpočtem resp. menším poslechovým prostorem. Taková reprosoustava poskytuje přesto dostatečný zvukový přednes a jsou maximálně flexibilní. Optimální reprodukce se ale dosáhne při jejich umístění na stojanech. Do obývacího pokoje s vysokým stropem se hodí sloupové reprosoustavy se svou přiměřenou basovou délkou a přirozenějším zvukovým přednesem, protože disponují větším objemem ozvučnic.

Tady se vraťme k receiverům. Pokud plánujete využívat dvojici reprosoustav se stereo zvukem, vícekanálový AV receiver není moc vhodný. Chybět vám ale budou rozšířeny funkce, které si ovšem můžete doplnit externí krabičkou. Momentálně jsou na trhu k dispozici i kvalitní stereofonní receivery.

Kabely, bluetooth nebo WiFi

Ozvučení domu či bytu je dnes možné i bezdrátovým způsobem. Právě v obývacím pokoji nejsou vždy vhodné kabely, zejména pokud je nemáte kde ukrýt. Zkuste to tedy jinak. WiFi reprosoustava přehrává hudbu pomocí bezdrátové počítačové sítě. Jsou vhodné pro ozvučení více prostor v jednom objektu, například pokud má v každé z nich hrát jiná hudba. Hodí se i do domácností, kde vám postačí jedna přenosná reprosoustava.

Bluetooth provedení obsahují přijímač, který je třeba spárovat a vyslat do něj zvukový signál. Hlasitost nastavujeme v zařízení vysílajícím Bluetooth signál. Jsou ideální pro příležitostné ozvučení obývacího pokoje, například při různých oslavách. Nejčastěji se Bluetooth vyskytuje v přenosných reprosoustavách.

Kabelové řešení je takové, při kterém připojujeme všechny reprosoustavy k zesilovači. Tak se všechny zdroje signálu připojí do zesilovače. K dispozici jsou i integrované zesilovače. Po této volbě sáhněte, pokud plánujete napevno nainstalovaný ozvučovací systém s vysokou spolehlivostí bez závislosti na síťových a bezdrátových technologiích. Jedná se o cenově výhodné řešení.

 

Ozvučení bytu či domu pomocí Smart technologií

 

Schéma ozvučenia domácnosti pomocou systému multiroom

 

Pro fanoušky Smart technologií doporučujeme zaměřit pozornost na multiroom zařízení, o kterých jsme napsali samostatný článek, ve kterém se dozvíte všechny podrobnosti. Díky tomuto systému můžete ovládat své ozvučení v různých místnostech svého bytu či domu.

Jeho úkolem je také usnadnit poslech různých zvukových médií, což využijete například v obývacím pokoji u filmů, či seriálů, ale i podcastů nebo hudbě. Dosáhnete jím vyššího komfortu ovládání, což ocení všichni členové domácnosti. Nebude tak problém si v kuchyni pustit rádio, v ložnici hudbu a v obývacím pokoji film, a to vše najednou. Multiroom ozvučení dosáhnete maticovou řídící jednotkou s připojením samostatných zesilovačů pro každou zónu, několikazónovým zesilovačem nebo kombinací více zesilovačů a aktivních reproduktorů jednoho systému, které ovládáte pomocí aplikace (tablet, PC, smartphone).

Takovou novinkou je například i náš nový síťový přehrávač AST4, který vám umožňuje ovládání ozvučení až ve čtyřech různých zónách prostřednictvím jediné aplikace. Více o AST4.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze