POZOR! Showroom Brno je přestěhován na novou adresu Purkyňova 3049/35f, 612 00 Brno-Královo Pole.

Kategorie
 
 
 
 
 

Elektronkový zesilovač nebo klasický?

Napsal Michaela Balážová
02. 12. 2022
Elektronkový zesilovač nebo klasický?

Kytaristé vědí, že žádný zesilovač nedokáže lépe přidat tónové zabarvení než právě elektronkový, jinak nazývaný také lampový. Tyto elektronky jsou známé tím, že ve srovnání s elektronickým nebo tranzistorovým zesilovačem produkují kromě značného výkonu i hladký zvuk. V tomto článku si však představíme tvz. hybridní elektronkový zesilovač, který ke svému fungování používá elektronky i tranzistory.

Co je hybridní elektronkový zesilovač?

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, hybridní elektronkový zesilovač v sobě spojuje elektronky a tranzistory. To znamená, že elektronkové obvody pohánějí tranzistory na výstupu, přičemž tranzistory dokáží generovat větší výkon při menším zahřívání, takže se můžete na ně více spolehnout. Kromě toho disponují polovodičovými součástkami, jako jsou tranzistory, FET nebo MOSFET.

V hybridních zesilovačích není zapotřebí velkého zesílení, avšak v lampových výstupní napětí vytvořené elektronkami musí být mnohem vyšší, protože výstupní transformátor jej opět snižuje. Proto je u všech lampových zesilovačů zapotřebí více elektronek, zatímco hybridní mohou fungovat již s jednou elektronkou.

Hybridní elektronkový zesilovač dokáže fungovat pouze s jednou elektronkou

Proč má kvalitnější zvuk?

V první řadě je třeba podotknout, že výsledná kvalita zvuku častokrát závisí i na jiných faktorech, než samotného zesilovače. Také je důležité, jak jej člověk používá. To je často dáno typem hudby, nastavením ekvalizéru a úrovní hlasitosti.

Existují hybridní zesilovače s jednou elektronkou. Avšak to, jak moc „elektronkově“ to zní, závisí na tom, jak silně je daná elektronka řízena. Když je stlačená, pracuje v nelineární oblasti s různými typy zkreslení, včetně komprese a množství harmonií. Je to odlišný výkon od toho, když elektronka pracuje ve středu své lineární oblasti.

Výhodou hybridního elektronkového zesilovače je mnohem větší univerzálnost oproti lampovému zesilovači. Nabízí tak větší škálu tónů a efektů. Dalším benefitem je i to, že místo > 100 V pro lampový zesilovač lze použít napájecí napětí 12 až 48 V.

Nevýhodou však je jeho vyšší cena oproti běžnému zesilovači. Také se může stát, že ani jedna ze dvou částí hybridního zesilovače nebude dostatečně kvalitní, takže ani elektronkový, ani tranzistorový zesilovač nebudou znít dobře. Také vás možná zklame fakt, že má o něco vyšší hmotnost než jiné zesilovače.

Hybridní elektronkový zesilovač Madison

Komu se hodí hybridní elektronkový zesilovač?

Pokud se opravdu neumíte rozhodnout mezi lampovým a tranzistorovým zesilovačem, vždy si můžete vybrat hybrid. Pokud se vám nelíbí představa elektronicky emulovaného lampového zvuku, hybrid vám nabízí hřejivost lampového zesilovače a spolehlivost polovodičových zesilovačů. Jsou tak skvělým kompromisem, avšak rozdíl bude opravdu slyšet jen člověk s dobrým sluchem, který má konkrétní zesilovače naslouchané.

Vyberte si z nabídky našich zesilovačů

Pokud hledáte kvalitní zesilovač, který vás nezklame, na našem e-shopu jich naleznete opravdu velké množství. Pokud vás elektronkové zesilovače příliš nezaujaly, vybrat si můžete z nabídky profesionálních (analog, digital) a hi-fi zesilovačů, které můžete využít pro své domácí kino nebo karaoke. Doufáme, že vám náš článek pomohl ve výběru a přejeme spoustu kvalitního zvuku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze